Fiskearter
Mört (Rutilus rutilus)

Mörten är silverglänsande och ögonen är röda. Den blir vanligtvis som mest cirka 20 cm lång, men den kan bli upp till 30 cm. Den väger oftast inte mer än ett hekto. Den kan bli ända upp till cirka 25 år gammal, men det är naturligtvis ytterst sällsynt.
Mörten leker under varma dagar på våren och kan då lägga upp till 200 000 ägg, som kläcks efter 8 till 12 dygn. Ynglen är då cirka 1 millimeter stora och efter 6 månader har de vuxit till cirka 4-5 centimeter. De växer alltså ganska långsamt. Den lever av plankton, insekter, larver, snäckor, kräftdjur och i nödfall växtdelar.
I Sverige äter man inte längre mörten, men i andra länder i Östeuropa används den ännu som matfisk. Idag kan man alltjämt köpa konserverad mört i Finland, oftast inlagd i olja eller tomatsås. Här använder vi den som agn vid gäddfiske och som kräftbete.
Namnet mört har ett namn som är osäkert till sin bakgrund, men möjligen kan det isländska ordet ´murti´ (liten eller kort) ge en förklaring.